DEN SAMISKA TRUMMAN
LYSSNA PÅ OLA I PODDEN
Ola Stinnerbom - Sámi ritma, lihkadeapmi, rumbu ja dánsun - Samisk rytme, bevegelse, tromme og dans;
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE LYSSNA PÅ PODDEN
Foto: Ola Stinnerbom
FRÖYNINGSFJÄLLSTRUMMAN
Vi får også innblikk i hans forståelse, tanker og perspektiver på kilder fra forskjellige tider, rytme, bevegelse, samisk dans gjennom kilder, joik, joikestemmen, samisk kultur i sammenheng med andre kulturer i nærheten, teppekasting av reinskinn, svaret på det samiske beatet, trommespill, å joike inn i en tromme, egne trommer, ny-sirkus og ur-sirkus,bryllupsdanser, joiker en polska, arbeid med trommen, trommens funksjon og mye mer.
Ola Stinnerbom är samisk traditionsbärare och förnyare, sameslöjdare, trummakare och en allkonstnär. Han strävar efter att utifrån sin kunskap om den traditionella samiska trumman vidareutveckla den närmast bortglömda uråldriga hantverkstraditionen, att bygga samiska trummor. Idag är självförnekelsen total i det samiska samhället där både forskare och specialister ser trumman som djävulensbibel och inte ett musikinstrument. - Ola arbetar idag med att revitalisera och ta tillbaka samiska kulturarv där han arbetar med att utveckla den samiska trumman som både ett kulturarv men också ett musikinstrument.
LULESAMISK TRUMMA 1600-TALET
Foto: Ola Stinnerbom
Den samiska trumman var i den förkristna kulturen ett heligt föremål. Men på 1600-talet förbjöds trummorna och den som ägde en trumma riskerade dödsstraff. Ja, det gick så långt att själva trumtraditionen förnekades och till slut glömdes trummorna bort. Nu lyfter han fram och visa på att trumman är bärare av en mångtusenårig tradition, som går tillbaka ända till jägarsamhället under forntiden. En lång slöjdtradition, som levde kvar in i historisk tid inom den samiska kulturen, medan den däremot försvann och glömdes bort av storsamhället mycket tidigare. Idag är det endast de gamla hällristningarna som vittnar om att samernas förfäder såväl som andra samlar- och jägarfolk delade denna shamanistiska kultur, där man använde både trummor och masker i sina riter.
ÅSELE TRUMMA ÅR 1725
Foto: Ola Stinnerbom
”Jag ser mina nytillverkade trummor som ett uttryck för en stark inre längtan efter att återinföra den försvunna samiska trumtraditionen, som är en del av den världsomfattande tidiga shamanistiska traditionen, säger trummakaren Ola Stinnerbom”
OLA HÅLLER EN ÖPPNINGSCERMONI I SUNDSVALL 2018
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE FILMEN
BILDER FRÅN TRUMUTSTÄLLNING
LARS LERINS KONSTHALL & KUNGLIGA SLOTTET
Foto: Ola Stinnerbom Foto: Börje Dahrén
OLA HAR HAFT UTSTÄLLNINGAR PÅ:
Lars Lerins Konsthall
https://sandgrund.org/ola-stinnerbom/
Tredje Våningen
http://www.3vaningen.se/shamantrummor.htm
Kungliga Slottet
http://www.samer.se/5339
Hemslöjden i Linköping
https://hemslojden.org/activity/trumman-kommer-tillbaka/
For more info contact:
ola@olastinnerbom.se