Dansare Koreograf

                                          Foto: Jostein Andersen

Ola Stinnerbom är utbildad dansare på Kungliga Svenska balettskolan- Stockholm samt Balettpedagog på DOCH Stockholm. En mångfacetterad allrounddansare i Streetdance, Break, Akrobatik, Hip Hop och Norsk Halling. Ola har arbetat som dansare i över 40 år och producerat över 100 egna produktioner och är idag specialist på Saami Stunt Dance. Han var koreograf och dansare  i den Internationella Millenium Ritualen som sändes i TV över hela världen år 2000.

 Den samiska dansen

 

I 30 års tid har Ola forskat och sökt efter den försvunna samiska dansen och hittat den. I boken Jakten på den försvunna samiska dansen kan man läsa om resan hur han fann bevis för att det funnits en samisk dans. Idag har han ett långtidsstipendium från Konstnärsnämnden för arbetet med den samiska dansen. Ola har utvecklat en egen dansteknik med Samespecifika rörelser en metod som är signifikant för hans arbete med dansen. Idag arbetar han med att Sätta Jojken i Kroppen en dansteknik med kontrapunkter med motstånd med svepande rörelser likt snöröken en kall vinterväg på kalfjället. 

 

OLA BERÄTTAR OM DEN SAMISKA DANSEN 

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

 SAAMI STUNT DANCE, SOLO

                                                              Foto: Jostein Andersen

SAAJVA, THE OTHER WORLD är Saami Stunt Dance om den andra världen, Dödens Rike. En Dance Duett och ett akrobatiskt dansverk om den samiska världen, Dödens Rike. Ett föreställning som utmanar de tunna lagren och möjligheten att ständigt stanna och dansa upp och ner. Ola Stinnerbom har under lång tid tränat och utvecklat sin kropp och utvecklat denna poetiska vackra dans som framförs i ett konstant flöde av rörelse i slow motion.

 

OLA DANSAR,  SAAMI STUNT DANCE

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN
 

The Staircase Dance

Olas senaste uppdrag är medverkan i är Riksteaterns produktion;  ROOM X där Ola var en av 14 koreografer och danskonstnärer som alla tilsammans kreerade ett unikt verk. I det här verket dansade Ola sin STUNT DANCE, The Staircase Dance

HÄR DANSAR OLA THE STAIRCASE DANCE

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

 

Det här är en akrobatisk Stunt Dance inom Nycirkus som utförs i en trappa. Dansen är de låga flytande och svävande rörelser som Ola använder i sitt samiska golvarbete. Här överförs tekiken till en trappa vilket gör det svårare och samtidigt farligt. Dansen utförs rullande och stutsande upp och ner i trappen i slow motion på ett sätt så tyngdlagen upphävs. Den här danstekniken har tagit många år att utveckla och rekommenderas att utföras med försiktigthet då det är stor risk att skada sig. 

 

OLA DANSAR THE STAIRCASE DANCE

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

 


 

SÄTTA DJUREN I KROPPEN

Ola är en inbiten djurdansare specialiserad på djurgestaltning, djurimitation och har utvecklat en egen teknik som han kallar för; att sätta djuren i kroppen. Det här är en teknik som i grunden bygger på en förståelse om djurens fysiologi, anatomi och evolution. Därefter kommer imitation  att härma de specifika djurens rörelse och läten. Att dansa de olika djuren och att sätta djuren i kroppen handlar om att utifrån förståelsen och kunskapen om olika djurens rörelse börja våga bli det djuret man skall dansa. Den stora skillnaden mellan djur och människor är att människan tänker och djuret går på instinkt. Det betyder att i vårt sceniska arbete är det viktigt att träna och renodla dessa olikheter.

HÄR DANSAR OLA RÄVEN

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

 

For more info contact:
ola@olastinnerbom.se

Foto: Jostein Andersen,  Kajsa Stinnerbom, Börje Dahrén, Liz-Marie Nilsen, Ola Stinnerbom