Ola Stinnerbom

 

                                                   Foto: Jostein Andersen      


Ola Stinnerbom
är samisk traditionsbärare och förnyare, en multikonstnär och scenkonstartist. Han är dansare, koreograf, mimare, akrobat, cirkusartist, jojkare, musiker, kompositör, sameslöjdare, konsthantverkare, trummakare,  maskmakare, kostymdesigner, föreläsare, forskare. 
Driver idag: STINNERBOM PRODUCTION, ett samiskt produktionsbolag  +  DANSRAJDEN, det samiska danskompaniet

 

 

 

                                         Foto: Jostein Andersen

Den samiska dansen

Ola har arbetat med scenkonst i över 40 år. I 25 år har hans fokus varit på samisk scenkonst och att levandegöra och revitalisera den samiska kulturen som alltför ofta framställs som en museikultur. Han har forskat och sökt efter bevis på att samerna har dansat och hittat den samisk dansen med unika specifika samiska rörelser. Idag har Ola ett 10-årigt långtidsstipendium från Konstnärsnämnden för sitt arbete med den samiska dansen. Har också varit med att skriva boken; Jakten på den försvunna samiska dansen’ som bygger på det forskningsarbetet.

https://www.dansportalen.se/111/-fler-artiklar/nyhetsarkiv/2012-08-13-samisk-dans-med-gamla-rotter.html

 

 

 

 

 

Den nyskapande samiska trumtraditionen

I mer än 15 år har Ola Stinnerbom utforskat och utvecklat den samiska trumtraditionen där han idag arbetar med att revitalisera och återskapa trumman som musikinstrument. Ola har medverkat med sina nyskapande samiska trummor i flera utställning runt om i Sverige, såsom Lars lerins Konsthall, Kungliga Slottet Stockholm och det samiska fjällmuseet Ájtte, Jokkmokk.


http://sandgrund.org/ola-stinnerbom/

http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/en-jojk-foer-en-prins-1552728

http://www.ajtte.com/utst/trumman-kommer-tillbaka-2/

 

 

 

Driver eget skivbolag med sami club & dancemusic

Ola Stinnerbom förnyare av en den samiska kulturen producerar samisk Dance & Club Music och driver eget skivbolag. Det är ett modern och nutida sound som förenar den uråldriga jojken med urban Popmusik. Ola tar även ett nytt grepp om den samiska jojken och låter jojken mötas förenas med modern Popmusik med något som han kallar för Jojkbox. Här kan ni lyssna på hans senaste hit, SAPMI POWER.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EOeYK6zbWgU

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7074067

 

 

 

   Foto: Jostein Andersen

DANSRAJDEN, det samiska danskompaniet

Nu drar han igång DANSRAJDEN, ett nationellt samiskt Danskompani med samiska dansare för att långsiktigt arbeta med att återerövra och levandegöra den samiska dansen i en modern kontext. Han har även funnit belägg för att trumman, jojken och dansen tidigare varit ett gemensamt uttryck, något som Ola kallar för DEN SAMISKA TREENIGHETEN.

https://olastinnerbom.se/verksamheter/dansrajden/

 

 

 

 

Ola Stinnerbom har vunnit Sami Grand Prix 2007

Har vunnit Sami Grand Prix 2007, en samisk jojkoch musiktävling anordnad för NRK i Kautokeino, Norge. 

Sørsamen Ola Stinnerbom vant sangfinalen i Sámi Grand Prix med sangen "Snowflow". Stinnerbom har selv laget både tekst og melodi til sangen han vant med. "Snowflow" er en moderne jazzinspirert joik. Ola Stinnerbom bor i Gøteborg i Sverige.

- Det var utrolig artig å vinne, men det artigste var å få være med og jobbe sammen med så dyktige musikere, sier Stinnerbom.

 

https://www.nrk.no/sapmi/ola-stinnerbom-vant-sangfinalen-1.2193119

https://open.spotify.com/track/0QkVV0Ys7SwadIypItKpR1?si=8q80iyYRT9i8ngBUtuPl2w

 

 

 

                                                                                Foto: Jostein Andersen

                                                                                                      

Ola stinnerbom har varit verksam artist i 40 år och producerat och varit medskapande i över 100 st scenkonstproduktioner och dansföreställningar.

 

 

Foto: Jostein Andersen,  Kajsa Stinnerbom, Börje Dahrén, Liz-Marie Nilsen, Ola Stinnerbom